top of page
Keresés
  • kepesjuli

A rekeszizom és a medencealap

mozgása nem képzelhető el egymás nélkül.






Belégzéskor a telítődött tüdő hatására a rekeszizmod lesüllyed és ezzel egy időben a medencealap is lesüllyed.

Kilégzéskor ennek az ellenkezője történik. A tüdődből kiáramlik a levegő, a rekeszizom felfelé mozdul és ezzel egy időben a gátizomzat is felfelé mozdul.


Ez azt jelenti, hogy bár nem érzed, de minden légzésciklussal mozgatod a gátizmaidat is.


Korábbi bejegyzésekben volt már szó a légzés és a testhasználat, testtartás összefüggéseiről. https://www.zeneljszabadon.com/post/a-légzésről-máshogyan



Ahogy a képen is látható, a megfelelő hasűri nyomás előfeltétele a helyes tartás. Amíg nem dolgozol a testhasználatodon, a medencéd és a bordakosarad nem kerül olyan helyzetbe, hogy ezek az izmok dinamikusan tehessék a dolgukat.

A légzésben résztvevő izmokat feleslegesen erősíted. Amint a testhasználatod megfelelő, ők automatikusan működésbe lépnek.


A medencealap számos különféle funkciót lát el. Szerepe van a kismedencei övünk és törzsünk stabilizálásában, támasztja szerveinket, záróizom zárást és relaxációt végez a napi bél- és hólyagműködés során, a szexuális működés érdekében, valamint szivattyúként viselkedik a nyirokfolyadék átmozgatásában. A gátizmok kölcsönhatásba lépnek a csípőizmokkal, a derék izomzatával, valamint a haránt hasizmokkal. A helytelen ülés és állás a medencealap és a rekesz legnagyobb ellensége.


Az éneklés és a fúvós hangszerek használata szempontjából nélkülözhetetlen, hogy megértsük ezt az együttmozgást, hiszen alapvetően ők együtt szabályozzák a megfelelő hasűri nyomást.


Az oly gyakran emlegetett rekesztámasz, igazából nem jöhet létre a medencealap megfelelő tónusa, a megfelelő testhasználat nélkül.


Minden zenésznek fontos megismerni a testének ezen rejtett összefüggéseit, hiszen a legtöbb esetben a sok helytelen ülés, vagy állás következtében jelentkező derékpanaszok hátterében is a felborult egyensúly áll.


🔆


Minden megosztás egy morzsa a szemléletváltáshoz.

Köszönöm, ha te is hozzájárulsz!


Kepes Juli

@zenélj szabadon®️

118 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page